En generell utdanningsplan er en plan utarbeidet av utdanningsvirksomheten (kommunen) for spesialistutdanning innen en gitt spesialitet (her allmennmedisin). Det skal være en overordnet plan for spesialistutdanningen i kommunen, og skal være offentlig tilgjengelig. Se forøvrig Spesialistforskriften §23.
Den generelle utdanningsplanen skal inneholde informasjon om kommunen og hvor ansvaret er plassert, hvordan utdanningen er organisert mtp kompetansevurdering, og hvordan supervisjon og veiledning gjennomføres. Planen skal også inneholde en oversikt over læringsarenaer som er i og utenfor kommunen, og hvilke læringsmål som tilbys på disse. Denne oversikten skal samsvare med opplysninger som kommunen er registrert med hos Helsedirektoratet.
Læringsarenaer utenfor kommunen, såkalt eksterne læringsarenaer, kan f.eks være sykehus, rehabiliteringsinstitusjoner, forsvaret eller forskning. Det må foreligge samarbeidsavtaler mellom kommunen og aktuell læringsarena som angir hvilke læringsmål som kan oppnås på den aktuelle læringsarenaen, hvordan veiledning og supervisjon skal gjennomføres, og kompetanse vurderes.
ALIS-kontorene har utviklet et forslag til generell utdanningsplan som kommuner kan ta i bruk hvis ønskelig.
Endringer av læringsarenaer i kommunen skal meldes til Helsedirektoratet
Dersom det skjer en endring med tanke på læringsarenaer og/eller læringsmål i utdanningsvirksomheten, må dette oppdateres i kommunens utdanningsplan og meldes til Helsedirektoratet.
Eksempel: hvis kommunen skal begynne å tilby institusjonstjeneste i kommunen, dvs oppnåelse av ALM 055 og 085, må dette etterregistreres.
Informasjon til Helsedirektoratet skal sendes på e-post til godkjenning@helsedir.no. Helsedirektoratet ha informasjon om den nye læringsarenaen, hvordan supervisjon og veiledning skal organiseres. Hvis det gjelder ekstern læringsarena, skal det opplyses om at det er utarbeidet en samarbeidsavtale.