Kompetansenivå
Selvstendig kunne = høyeste ferdighetsnivå
Hva handler læringsmålet om?
Usikkerhet er en naturlig del av medisinsk praksis, og kan oppstå i forbindelse med diagnostikk, behandling og oppfølging. Både leger, pasienter og pårørende kan oppleve usikkerhet, men usikkerheten kan være ulikt fordelt. For eksempel kan en pasient være bekymret for kreft, mens legen føler seg trygg på at symptomene ikke gir grunn til dette.
Pasienter og pårørende håndterer og kan uttrykke usikkerhet på forskjellige måter, som sinne, taushet, tilbaketrekking, eller ved å spøke det bort. Det er viktig å bygge tillit og utforske hva som ligger bak reaksjonen for å hjelpe dem med å håndtere usikkerheten.
Personer med et annet morsmål eller en annen kulturell identitet kan uttrykke usikkerhet på måter som kanskje er vanskelige for legen å forstå. Kulturell sensitivitet for disse ulike uttrykksformene er essensielt for å kunne støtte alle pasienter på en god måte
Tips til samtale og refleksjon i individuell veiledning
Hvordan kan du som lege gjenkjenne tegn på usikkerhet hos pasienter og pårørende?
Hva gjør du for å bygge tillit når du opplever usikkerhet hos pasienter?
Hvordan kan du utforske hva som ligger bak pasientens eller pårørendes reaksjoner?
Hvordan kan sinne, taushet, eller andre uttrykk for usikkerhet påvirke din forståelse av pasientens behov og bekymringer?
På hvilke måter kan kulturell sensitivitet styrke relasjonen mellom deg som lege og pasienter med ulik kulturell identitet?
Hvilke utfordringer opplever du med å håndtere usikkerhet hos en pasient når du må bruke tolk?
Hvordan balanserer du din usikkerhet i medisinsk praksis med behovet for å formidle trygghet og handlekraft overfor pasienter og pårørende?
Diskuter kasuistikker fra eget pasientrettet arbeid:
- Kan du dele en situasjon fra praksis der usikkerhet, hos deg, pasient eller pårørende, påvirket utfallet? Hva lærte du av denne situasjonen?
De syv legeroller
Hvilke legeroller berører dette læringsmålet? Hvilken rolle opplever du mest utfordrende, og hvorfor?
Ressurser
Først publisert: 06.04.2025 Sist oppdatert: 08.04.2025