ALIS logo
Søk

ALM 001 - Selvstendig kunne sikre faglig forsvarlighet av egen, klinisk praksis

Temaområde: Allmennmedisinsk profesjonalitet (ALM 001-005)

Tilbake til oversikt

Hva handler læringsmålet om?

Helsetjenester som tilbys og ytes skal være faglig forsvarlige. Kravet er tydelig beskrevet i Helsepersonelloven § 4, og er et grunnprinsipp i virket som lege.

Faglig forsvarlig praksis innebærer at helsehjelpen skal være over en faglig minstestandard, og legen skal følge de faglige normer og lovbestemte krav som til enhver tid gjelder. Faglig forsvarlighet vurderes ut fra det som kan forventes av legen på bakgrunn av kvalifikasjoner, arbeidets karakter og situasjonen legen er i. Legen må søke bistand fra andre der det er behov, eller henvise pasienter videre når dette er nødvendig.

Tips til refleksjon i veiledningstimene

Hvilke lover og forskrifter handler om forsvarlighet?

Hva innebærer det å drive faglig forsvarlig?

Hva skal til for at det du gjør er faglig forsvarlig?

Har du konkrete eksempler på faglig forsvarlighet opp mot etisk dilemma?

Hva betyr forsvarlighet hvis du har ansvar for drift av egen fastlegepraksis? Er det forskjell opp mot andre allmennmedisinske arbeidssteder?

Forsvarlig er ikke det samme som perfekt, så når er det «godt nok»? Hvor ligger listen, og hvor høyt over denne bør du ligge?

Eksempler til diskusjon:

  • Er det forsvarlig at du setter i gang behandling med sentralstimulerende medikamenter etter å ha mottatt rapport fra en privatpraktiserende barne- og ungdomspsykiater, som har stilt diagnosen ADHD og anbefaler slik behandling?
  • Når er det forsvarlig at du alene stiller diagnosen ME på en pasient som tilfredsstiller Canada-kriteriene?

Ressurser