ALIS logo
Søk

Felleskonsultasjon med supervisør

Av og til er det greit å være to.

Dette er en nyskapning i spesialistutdanningen i allmennmedisin. Felleskonsultasjon gir et direkte innsyn i ALIS sin måte å møte pasienter på, og hennes kliniske kompetanse. Det anbefalers at den individuelle veileder tar noen av felleskonsultasjonene med ALIS. Felleskonsultasjon er anbefalt som læringsaktivitet for ti læringsmål, de fleste tilhørende tema kommunikasjon og samhandling. I felleskonsultasjon er det naturlig at flere av disse læringsmålene blir berørt.

Her er to av læringsmålene:

  • ALM 045 Selvstendig kunne tilpasse kommunikasjonen til pasientens ståsted og preferanser, og til pasientens situasjon og medisinske tilstand.
  • ALM 047 Selvstendig kunne håndtere uenighet og følelsesmessig vanskelige samtaler

Dette er eksempler på læringsmål spesialister i allmennmedisin kan bruke resten av yrkeslivet på å nærme seg. Og likevel kan vi når som helst komme «skjevt ut» i et pasientmøte. Her blir ingen utlært, men felleskonsultasjonene blir en metode til å tematisere kommunikasjon. Slik kan ALIS bevisstgjøres, modnes og utvikle sine kommunikasjonsferdigheter.

Hvordan gjøre det?

Siden dette er nytt for alle, har vi ikke noen oppskrift. Det er avgjørende at dette blir en positiv opplevelse for ALIS. Hun slipper supervisøren inn på sitt kontor og blottstiller seg. Supervisøren er i en maktposisjon, og det forplikter. Supervisøren må nærme seg denne oppgaven med varsomhet og respekt. Her er noen momenter som kan være en hjelp for ALIS og supervisør til å finne sin egen form. Like viktig som selve konsultasjonen blir forberedelsen og samtalen etterpå. Dette er et felles ansvar for ALIS og supervisør. Som generell forberedelse kan ALIS og supervisør se gjennom læringsmålene 042-050 sammen.

Hvordan gjennomføre en felleskonsultasjon?